Initiatieven

AiREAS werkt internationaal maar ook lokaal. Deelnemers zijn actief in hun eigen leefomgeving. Op deze pagina een greep uit de initiatieven in de wijken:

Ben Nas
Ben Nas is actief in zijn buurt in Genderdal: hij biedt hulp aan kinderen en volwassenen in de buurtmoestuin, werkt mee aan een vogelproject en zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk bomen en struiken met eetbare vruchten of noten worden geplant. Verder is er nu een fonteintje in de buurt waar iedereen drinkflesjes kan vullen en helpt hij mee om meer zonnepanelen op de daken te krijgen. Lees zijn verhaal.

Eetbare tuin
Nicolette benadert basisscholen in de wijk Doornakkers om samen met de klassen te werken aan groen in de omgeving van de school. Zo kunnen de kinderen spelenderwijs leren hoe belangrijk planten zijn voor ons. Sommige kun je opeten maar andere juist niet maar zorgen wel voor een zuivere lucht. Samen met de gemeente kunnen straks de kinderen zelf aan de slag met een eetbare tuin in de buurt.

Geheim wapen tegen inbrekers
Cor heeft voor zijn beveiligingsbedrijf elektrische auto’s aangeschaft. “Voor de stad zijn deze auto’s ideaal”, zegt hij. “Ze zijn schoon en bovendien hoor je ze niet aankomen. Dat is prima om inbrekers op heterdaad in de kraag te pakken.”

Zelden nat op de fiets
Achmed brengt de kinderen op de fiets naar school en rijdt daarna door naar zijn werk. “Dat is veel goedkoper en ik blijf nog gezond ook door de beweging. Mensen denken dat je nat wordt als je fietst maar dat gebeurt in het hele jaar hooguit een keer of 5.”

Ambtenaar is eerst burger
Hans is ambtenaar bij de gemeente en daar worden allerlei plannen bedacht om de Eindhovense lucht schoon te krijgen en te houden. “Soms zien de mensen niet wat er allemaal al gebeurt maar denk eens aan alle nieuwe fietspaden en routes in de stad, of de groene zones, het nieuwe transferium net buiten de stad, of het slimmer maken van de stoplichten voor een betere doorstroom van het verkeer. Als ambtenaar ben je toch ook eerst burger in je eigen stad.”

Experimenteren met plantjes
Isabel werkt bij een groot bedrijf dat het gezondste en meest duurzame gebouw van Eindhoven heeft gebouwd. In het gebouw wordt constant aangegeven hoeveel minder CO2 het uitstoot door efficiënt gebruik van energie. Voor Isabel is dat een dagelijkse motivatie om ook thuis eens te gaan experimenteren met energie en plantjes.

Knutselen voor hergebruik
Jaime is werkloos maar zit niet stil. Hij knutselt voor mensen in de buurt zodat zij hun spulletjes nog een jaartje langer kunnen gebruiken. Dat scheelt weer de aankoop van allerlei nieuwe dingen en dus ook veel vervuiling.

Schrijven over leefbaarheid
Peter is invalide maar kan uitstekend schrijven. In het wijkblad vertelt hij hoe allerlei initiatieven in de wijk helpen bij de leefbaarheid ervan.

AiREAS promotie achter de bar
Simone runt het horecagedeelte van het wijkgebouw maar coördineert meteen allerlei communicatieactiviteiten in de wijk om mensen te betrekken bij AiREAS. “Zo vul ik mooi de loze uurtjes en trek nog mensen naar het buurtgebouw toe.”

Iedereen een eigen moestuin
Marja wil graag de hele wijk aan de eigen moestuin helpen. Ze praat met de woningbouwvereniging en de buren zelf. Ze heeft zelfs haar eigen stadslandbouwproject.

Luchtzuivering in de wijk
Richard is wetenschapper en onderzoekt welke planten en bomen luchtzuiverend werken en hoe ze dan geplant moeten worden in een wijk. Hij wil ermee experimenteren in de stad samen met AiREAS.

Fietsen in frissere lucht
Najla heeft helemaal niets met luchtkwaliteit. “Ik woon in de stad om andere redenen.” Maar haar gezondheid vindt ze wel belangrijk. Daarom is ze meer gaan bewegen. “Ik heb leren fietsen, ook al kom ik uit een andere cultuur,” zegt ze.

Werken op het Wasven
Pim ging altijd werken en dan moesten de kinderen naar het dagverblijf. “Nu ga ik naar het Wasven. Daar heb ik wifi en kunnen de kinderen tussen de middag samen met mij lunchen. De auto laat ik thuis.”